Helpcenter

Online donatieformulier maken

Gewijzigd op

In dit artikel lees je hoe je een online donatieformulier inricht en publiceert.

De inrichting van een donatieformulier raakt meerdere producten en modules binnen het Procurios platform:

 • Engagement: een koppeling met Acties geeft je inzichten in je campagneresultaten
 • Donations: om via het instellen van een Fonds een aansluiting met de boekhouding te regelen
 • CMS: om je formulier te publiceren voor 'de buitenwereld', zodat donateurs daadwerkelijk het formulier zien en kunnen invullen
 • CRM: de plek waar nieuwe relatiegegevens van de donateur worden vastgelegd. Profiel & Registratie, de motor achter het formulier die zorgt voor een correcte registratie van de donatie-toezegging en communicatie naar de donateur, is hier ook te vinden.
 • Finance: voor het vastleggen van een nieuwe Incasso-afspraak (het mandaat)

Wil je een nieuw formulier inrichten? Volg dan onderstaande beschrijving in aangegeven volgorde.

Wil je enkel een specifiek onderdeel van een bestaand donatie-proces wijzigen, dan helpt het artikel Een donatieformulier wijzigen je wellicht beter.

Het inrichten en publiceren van een online donatieformulier

Je doel is om in het CMS een pagina te maken waarop je het donatieformulier kunt plaatsen. Zo kunnen bezoekers van je website met weinig moeite een donatie doen aan jouw organisatie.

Donatieformulier inrichten

Om een donatieformulier in te kunnen richten, moet je een aantal dingen instellen:

 1. De donatie instellingen, zoals Fonds, bedragen en betaalwijzen die een donateur kan kiezen. Hiervoor moet je zowel in het product Finance als in Donations instellingen instellen.
 2. Campagne en Actie waar een donatieformulier aan refereert, zodat het succes van je donatieformulier achteraf goed meetbaar is. Campagnes en Acties beheer je via het product Engagement. Via Engament > Actie of Engagement > Campagne kun je respectievelijk een nieuwe Actie of Campagne toevoegen.  (Lees meer over Engagement).
 3. Een registratieformulier met de relatiegegevens die nodig zijn om iemand als donateur te kunnen registreren. Dit doe je in het product CRM onder Profiel & Registratie.

In het licht van dit artikel zijn er enkele specifieke veldinstellingen die voor een Donatieformulier van belang zijn:

 • Wil je de donateur uit meerdere betalingsfrequenties wilt laten kiezen? Voeg dan van iedere frequentie de Bedragset toe. Voeg bovendien het 'veld' Toezeggingsfrequentie toe. Dit laatste zorgt dat alleen de Bedragset wordt getoond die door de donateur wordt gekozen.
 • Als je wilt dat een donateur kan kiezen uit meerdere fondsen, lees dan hier hoe je dat instelt.
 • Als je wilt dat een donateur kan kiezen voor online betaalmethodes, lees dan hier verder.

Donatieformulier op je website plaatsen

Als je bovenstaande hebt ingericht, kun je doorgaan met de publicatie van het donatieformulier op je website. In het artikel Donatieformulier in CMS plaatsen leggen we verder uit hoe je dit kunt doen. Zodra je deze stappen hebt afgerond, staat je donatieformulier online en is het klaar voor gebruik.

Nadat het donatieformulier verstuurd is

Nadat een formulier is verstuurd door een donateur gebeuren er op de achtergrond een paar dingen:

 • Er wordt een nieuwe relatie aangemaakt in het product CRM.
 • Als er toestemming voor een automatische incasso is afgegeven, wordt in het product Finance een Incasso-afspraak vastgelegd.
 • In het product Donations wordt de Toezegging vastgelegd, die (indien er een incasso is afgegeven) gelinkt is aan de incasso-afspraak.
 • Bij betaalmethode waarbij direct online wordt betaald, zoals bij iDeal, wordt direct een Donatie vastgelegd.

Schematische overzicht inrichting van een donatieformulier

Zoals je merkt, raakt het instellen en invullen van een donatieformulier een heleboel production in het Procurios Platform. Hieronder zie je schematisch de inrichting van een donatieformulier en welke verschillende producten en modules daarvoor nodig zijn. De oranje cirkels geven de producten aan. In de blauwe rechthoeken zie je de acties die er gedaan moeten worden voor de inrichting of die automatisch gebeuren naar aanleiding van het invullen van het donatieformulier.

Adviesgesprek

Heb je rondom dit thema vragen over een goeie inrichting van je Implementatie? Procurios staat je hier graag in bij. Vraag hierover een adviesgesprek bij ons aan.

Vorige Artikel Getting started met Actieplatform
Volgende Artikel Donatie-instellingen voor een online donatieformulier
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op