Helpcenter

Creditering van bedragen middels een betaalbestand aanleveren bij de bank

Gewijzigd op

In dit artikel lees je hoe je een creditering kunt uitbetalen middels een betaalbestand. Dit betaalbestand kan je inlezen bij je bank.

Betaalbestanden aanleveren bij de bank met creditbetalingen.

Het komt weleens voor dat een betaalde factuur wordt gecrediteerd, of dat iemand per ongeluk te veel geld overmaakt voor een openstaande factuur. In dit soort gevallen moet er dus geld worden terugbetaald.

Vaak moet dit door een financieel medewerker worden afgehandeld door bij de bank (handmatig) een terugboeking te initiëren. Dit is foutgevoelig en relatief arbeidsintensief. Zeker als dit voor grotere aantallen betalingen moet gebeuren.

Het is mogelijk om overschrijvingen vanuit het Procurios Platform in batches aan te leveren bij de bank. De werking van deze functionaliteit is min of meer gelijk aan het incassoproces.

Binnen facturatie kun je voor de facturen met een negatief openstaand saldo een overschrijvingsinstructie genereren. Bij het genereren kies je voor de uitvoerdatum van de betaling en geef je de transactieomschrijving op.

Voorwaarde voor het maken van een instructie is dat de bankrekening van de debiteur bekend is op de relatiekaart.

Van de instructies moet vervolgens een batch-bestand worden gemaakt dat bij de bank wordt aangeleverd. Na uitbetaling en verwerking van het bankafschrift worden de uitbetalingen op de bijbehorende facturen bijgewerkt. 

Voor een overzicht van de uitbetalingen die uitgevoerd gaan worden, bijvoorbeeld voor de penningmeester, kun je een excel-export maken van de batch.

Deze functionaliteit is niet automatisch beschikbaar maar vergt een eenmalige  investering van 2 consultancy uren om dit in te stellen. Vraag het aan door een ticket in te dienen. Vraag daarin naar het installeren van de module ‘credit_transfer’.

Vorige Artikel Wijzigen IBAN bij gespreid betalen abonnement
Volgende Artikel Factuurreferentie als betalingskenmerk
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op