Helpcenter

Hoe werkt iDIN leeftijdsverificatie voor een webshop?

Gewijzigd op

In dit artikel lees je hoe iDIN leeftijdsverificatie voor een webshop werkt.

Webshops: iDIN leeftijdsverificatie

Vanaf 1 juli 2021 is het voor Nederlandse winkels die online alcohol verkopen wettelijk verplicht om de leeftijd van hun klanten te verifiëren. Om dat mogelijk te maken, is in Procurios platform een koppeling opgezet met iDIN. Deze koppeling stelt webshopbeheerders in staat om leeftijden te verifiëren via de bank van de klant.

iDIN verificatie loopt via een tussenpartij, waar je als implementatie-eigenaar zelf een abonnement af moet sluiten. Op dit moment is een koppeling met tussenpartij CM opgezet.

Let op: wil je een iDIN koppeling met CM gebruiken? Dan moet je zelf een contract met CM afsluiten om de koppeling te kunnen gebruiken. Andere koppelingen met andere tussenpartijen moeten eerst door ons worden opgezet en zijn dus niet direct beschikbaar.

Hoe werkt het in de webwinkel?

Als je leeftijdsverificatie per product of categorie beheerbaar maakt, krijg je bij elke categorie de optie om te kiezen of producten in die categorie wel of geen leeftijdsverificatie vereisen. Standaard nemen zij de instelling van de bovenliggende webshop over. Op dezelfde manier krijg je bij elk product de keuze tussen wel, niet, of overnemen van de primaire categorie van het product.

Zodra een gebruiker een bestelling probeert te plaatsen met één of meer producten die leeftijdsverificatie vereisen, zal bij het invullen van zijn details een vraag om leeftijdsverificatie komen. De gebruiker kan dan een link volgen om zijn bank te kiezen en daar in te loggen. Als dat succesvol gedaan is, komt hij terug bij zijn winkelwagen en kan hij zijn bestelling afronden. Gebruikers hoeven hun leeftijd maar 1x te bevestigen, deze informatie wordt daarna in hun account opgeslagen.

Het is niet mogelijk om leeftijdsverificatie te gebruiken in combinatie met 'bestellen zonder account', omdat de informatie over leeftijdsverificatie vast komt te liggen op de relatiekaart van de klant. Als je gebruikt maakt van leeftijdsverificatie, schakel de optie 'bestellen zonder account' dan uit!

Ook belangrijk:  iDIN werkt alleen met Nederlandse banken. Het verzoek om leeftijdsverificatie zal dan ook alleen getoond worden als het factuuradres óf het bezorgadres in Nederland zijn. Voor klanten die geheel in het buitenland zitten, zal deze stap overgeslagen worden.

Overzicht van iDIN verzoeken

Voor de websitebeheerder is het ook mogelijk om een overzicht van alle iDIN verzoeken op te vragen. Via de iDIN module pagina zijn de logs beschikbaar, die laten zien welke gebruikers een iDIN verzoek gedaan hebben en in opdracht van wie. In het geval van leeftijdsverificatie via een webshop zal 'in opdracht van wie' verwijzen naar de eigenaar van de webshop waar de aankoop is gedaan.

Vorige Artikel Bezoekers keuze geven om in te loggen, te registreren of als gast te bestellen
Volgende Artikel Betaalmethode: Buckaroo (3.0) configureren
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op