Helpcenter

Getting started met Insights

Gewijzigd op

Dashboards

Insights is zo opgezet dat het heel makkelijk is om vanuit een van de Procuriosproducten bepaalde datagegevens aan te bieden en te tonen op een dashboard. Bij oplevering van Insights staat een eerste dashboard klaar met een aantal standaard widgets. Je kunt zelf meerdere dashboards aanmaken. 

Metriek

Data op het dashboard laten zien gaat via een metriek. Zo is er een metriek voor het aantal donaties, het aantal donateurs en het gedoneerde bedrag. Het gaat hierbij steeds om 1 getal per dag. Het gaat daarbij dus ook niet meer om losse donateurs / donaties. Je kunt dus wel zien in een grafiek DAT er bijv. een hoog bedrag gedoneerd is maar niet door welke donatie(s). Het is vrij gemakkelijk om een nieuwe metriek toe te voegen. Er zijn op dit moment twee soorten metrieken: live (gemiddelde donatiebedrag) en berekend/recorded (bijv. aantal donaties op een dag). De data van recorded metrieken wordt uit een database met hele simpele structuur gehaald. Daardoor is dit erg snel. Data die live berekend wordt duurt langer, dus hiervoor zal cache gebruikt moeten worden.

Widgets

De verschillende metrieken kunnen via een widget op het dashboard worden getoond. Hierbij stel je in wat je voor tijdsperiode wilt zien (jaar, kwartaal, maand, dag) en hoe de X-as moet worden opgedeeld (jaar, kwartaal, maand, dag). Via het rader-icoontje rechtsbovenin de widget kunnen de instellingen van de widget worden aangepast. Het is ook mogelijk om het widget weer te verwijderen via hetzelfde menu.

Updaten van widgets

De informatie van metrieken in widgets wordt niet altijd meteen geüpdatet met de informatie uit de modules. Bij live berekende metrieken wel, maar bij de berekende/recorded metrieken wordt dit - om alles snel te houden - op de achtergrond opnieuw berekend. Dat gebeurt iedere 10 minuten via een achtergrondtaak. Op die manier wordt voorkomen dat bijv. bij het draaien van een import bij elke nieuwe donatie opnieuw berekend hoeft te worden.

Peildatum

Om te zorgen dat je ook terug in de tijd kunt kijken naar de verschillende metrieken is er een peildatum toegevoegd. Die peildatum zorgt er voor dat je kunt kijken naar die dag of de week/maand/kwartaal/jaar van de peildatum. Door de peildatum aan te passen krijg je dus de grafieken van dat moment te zien.

Beperken van data in widget

Het is mogelijk om de data van Donations die in de widget gebruikt wordt te beperken op een of meer Fondsen en/of Acties. Zo kun je op een heel specifiek deel van de data inzoomen.

Vergelijken

Omdat je soms over alleen een grafiek van een bepaalde periode nog niet zoveel kunt zeggen (is dit een uitschieter of normaal rond deze tijd) is ook het vergelijken met voorgaande periodes toegevoegd. Bij het vergelijken worden nu altijd dezelfde periodes getoond van de afgelopen 4 jaar. Bijv. bij het bekijken van een jaar per maand krijg je alle maanden van de voorgaande 3 jaar te zien. Staat de peildatum een jaar eerder, dan worden de 3 jaar daarvoor getoond.

Dashboards delen

Dashboards zijn standaard alleen beschikbaar voor de eigenaar van het dashboard (eigenaar). Het is echter mogelijk om het dashboard te delen met specifieke relaties of relatiegroepen. Als deze relaties voldoende rechten hebben, zullen zij dit dashboard te zien krijgen.

Backend Gebruikersrollen

Bij de oplevering van Insights krijg je ook 2 backend gebruikersrollen:

  • Insights Manager (mogen alleen eigen dashboards beheren)
  • Insights Viewer (alleen dashboards die met hen gedeeld zijn zien, maar niet aanpassen).
    Hierop is 1 uitzondering: Het standaard dashboard kan door élke backend-gebruiker bekeken worden.

Een Superuser kan uiteraard alle dashboard beheren.

 

Volgende Artikel Dashboard inrichten stap voor stap
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op