Helpcenter

Kennismaken met CMS

Gewijzigd op

Dit artikel is onderdeel van de User Academy.

  • Doelgroep training: Superuser
  • Om deze opdracht uit te voeren heb je een persoonlijke trainings-omgeving nodig. Vraag dit aan als je deze nog niet hebt.

In deze opdracht leer je de belangrijkste termen om aan de slag te gaan met het CMS.

Wat is CMS?

In het CMS kun je je volledige website beheren via een gebruiksvriendelijke interface. Technische kennis is hierbij niet noodzakelijk. Wel is het handig om te weten wat je kunt beheren en waar je deze onderdelen kunt vinden.

Het website beheer is volledig geïntegreerd met de andere modules in je implementatie, waardoor je eenvoudig dynamische inhoud kan publiceren op je website. De inhoud op je website is dan actueel met de inhoud van de andere modules. Enkele voorbeelden:

  • Lijst van relaties uit het CRM wordt getoond op je website, bijvoorbeeld van al je medewerkers
  • Een ingelogde gebruiker kan zijn/haar facturen zien
  • Een lijst van bijeenkomsten laten zien

De structuur van een website kan er op de volgende manier uit zien (zie afbeelding). De precieze invulling is uiteraard afhankelijk van hoe je dit zelf hebt ingericht, maar een aantal elementen zul je terugvinden:

1) De website waarop je aan het werken bent, in dit geval de website die staat ingesteld als 'frontend'

2) Een categorie, te herkennen aan het icoon met het mapje. In de afbeelding zie je de categorie 'Hoofdmenu'. De andere mapjes zijn categorieën die onder het Hoofdmenu vallen, zoals 'Wat wij doen', 'Over ons', 'Actualiteit' etc.

3) Een pagina, in dit geval 'Krachtvoeding'. De inhoud van de pagina wordt bepaalt door de artikelen die je op deze pagina zet. Zo kun je zelf een tekst typen of inhoud laten zien uit een andere module, zoals een lijst met evenementen.

Hoe ziet CMS eruit?

1. Ga via het hoofdmenu naar CMS en klik op 'Website'.

2. Je komt dan in het volgende scherm terecht:

3. Via de kopjes bovenin kun je blogs, fotocollecties en formulieren aanpassen. Overige instellingen vind je onder het kopje 'Manage'.

4. Aan de linkerkant vind je al alle categorieën en pagina's die er op dit moment zijn op de website die je hebt geselecteerd. Door op een categorie of pagina te klikken, wordt deze actief en kun je de inhoud of instellingen aanpassen.

Goed gedaan, je hebt kennis gemaakt met CMS. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met de opdrachten, zodat je leert werken met het CMS.

Vorige Artikel Velden in een nieuwsbrief registratieformulier vooraf instellen
Volgende Artikel Een registratieformulier op een pagina plaatsen
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op