Naar aanleiding van welke actie heeft een relatie zich geregistreerd op jouw website? Naar aanleiding van welke actie vulde iemand een donatieformulier in? En heeft een oproep in je e-mailnieuwsbrief geleid tot een toename aan ingevulde enquêtes? Dankzij Engagement in het platform van Procurios kun je op gemakkelijke wijze bijhouden wat de aanleiding was voor het invullen van een formulier. In dit artikel lees je hoe je een actie kunt koppelen aan een registratieformulier vanuit de website. Een actie koppelen aan een donatieformulier of een survey werkt vergelijkbaar.
Een nieuwe relatie kan zich aanmelden via een registratieformulier op je website. Als dit registratieformulier gekoppeld is aan een actie, kun je bij het veld Binnengekomen via actie op de relatiekaart zien welke actie heeft geleid tot het registeren van de relatie. Je kunt dit veld dan gebruiken om te filteren in je relatielijsten en rapportages maken op je dashboard in Insights. Dit geeft je inzicht in welke actie succesvol is voor het registreren van nieuwe relaties. Als je hebt ingesteld dat er als gevolg van het invullen van het registratieformulier een contactmoment wordt aangemaakt, vind je de actie ook terug in het overzicht met contactmomenten.
Zo koppel je een of meerdere acties aan een formulier
Je kunt een registratieformulier op twee manieren koppelen aan een Actie:
- Door bij het toevoegen van het registratieformulier in een CMS-artikel de actie te selecteren. Bijvoorbeeld als er maar vanuit één actie naar het registratieformulier wordt verwezen.
- Door aan de URL van je webpagina ?actionCode=# toe te voegen. Bijvoorbeeld wanneer je naar hetzelfde registratieformulier wilt verwijzen vanuit verschillende acties (zoals een promotiepost op Facebook, een bericht in je e-mailnieuwsbrief of een QR-code in je verenigingsblad).
Je kunt ervoor kiezen om zowel een (standaard)actie te koppelen aan het artikel als acties via de URL van de webpagina mee te geven.
Wanneer het registratieformulier wordt gevonden via het hoofdmenu van je website, wordt dan bijvoorbeeld de actie Lidmaatschapregistratie via hoofdmenu gekoppeld aan de registratie. Heb je echter naar de pagina verwezen met een actionCode in de URL, dan overschrijft deze de actie die aan het artikel is gekoppeld.
Beide manieren om een Actie aan een registratieformulier te koppelen, leggen we hieronder verder uit:
1. Een Actie koppelen via het CMS-artikel met het formulier
Wanneer je een nieuw artikel toevoegt aan een pagina kies je voor het inhoudstype Registratieformulier. Daar selecteer je eerst welk registratieformulier je wilt gebruiken. Daarna vind je onder de kop Engagement de optie om een Actie aan het artikel te koppelen. Door op 'Selecteren/Wijzigen' te klikken krijg je een overzicht met de acties die je eerder hebt aangemaakt in Engagement. Je kiest hier de gewenste actie en vervolgt de verdere stappen om het artikel te publiceren op je webpagina.
Wil jij een actie koppelen aan een donatie of ingevulde enquête? Dat kan ook! Je gebruikt dan een ander inhoudstype bij het aanmaken van het artikel op je webpagina:
- Voor een donatie kies je in plaats van het inhoudstype Registratieformulier voor Donatieformulier.
- Voor een enquête of contactformulier kies je voor het inhoudstype Formulier of Peiling.
Je ziet dan dezelfde optie om de (standaard)actie te selecteren die wordt gekoppeld aan het formulier dat via dit artikel wordt ingevuld.
2. Een Actie koppelen via de URL van je webpagina
De URL die je gebruikt om een specifieke Actie te koppelen aan je registratieformulier, is als volgt opgebouwd:
Let op: Het is noodzakelijk dat je actionCode met hoofdletter C schrijft.
Om te ontdekken hoe jouw URL eruit komt te zien, heb je drie dingen nodig:
- je domeinnaam
- de alias van de pagina waarop je het formulier via een artikel hebt toegevoegd
- de actiecode
Waarschijnlijk weet je wel wat de domeinnaam is van je website. Wil je het toch op zoeken? Via CMS > Website > Manage > Sites&Domains kun je zien welke domeinen beschikbaar zijn in je implementatie.
De URL van je domein is afhankelijk van welke naam je organisatie heeft geregistreerd om te gebruiken. Een domein van Procurios is bijvoorbeeld https://www.procurios.eu
Lees meer over Domein toevoegen aan je implementatie
De alias geeft de URL aan voor een individuele pagina. Bij het aanmaken van een nieuwe pagina wordt er automatisch een alias aangemaakt. Indien gewenst, kun je ook handmatig een alias toevoegen.
Om de alias te vinden van de pagina waar je formulier op staat, doe je het volgende:
1. Open in CMS de pagina waar je het formulier via een artikel hebt toegevoegd. In het voorbeeld hieronder is dat 'Aanmelden voor de nieuwsbrief'
2. Naast de groene knop met Gepubliceerd vind je de primaire alias van de pagina. In het voorbeeld hieronder is de alias 'aanmelden-voor-de-nieuwsbrief'.
De Actiecode vind je als je naar Engagement > Acties gaat. De actiecode zie je terug in de eerste kolom en wordt weergegeven met een cijfer.
In onderstaand voorbeeld is de actiecode voor de actie 'Promotiepost nieuwsbrief op Facebook ' 1.
Lees meer over Wat zijn Thema's, Campagnes, Wervingskanalen en Acties?