Helpcenter

Campagnes opzetten en impact meten met Engagement

Gewijzigd op

Hoeveel mensen geven een gift aan jouw organisatie naar aanleiding van de e-mailnieuwsbrief die je naar hen stuurt? Leidt de oproep die je plaatst op Instagram tot extra aanmeldingen voor jouw vereniging? Met behulp van Engagement kun je het effect van al jouw acties beter meten. In dit artikel lees je hoe je dit product kunt inzetten, zodat de relatie met jouw achterban alleen maar sterker wordt!

Wat is Engagement?

Engagement geeft je inzicht in de loyaliteit en betrokkenheid van je relaties ten opzichte van jouw vereniging of goede doel. Ook krijg je beter zicht op het succes van je acties. Zijn de mensen die je via Facebook bereikt sneller geneigd om zich te registreren als lid van je vereniging? Of is jouw doelgroep juist vooral goed te bereiken via LinkedIn?

Het doel van Engagement is om relaties te intensiveren. Anders gezegd: het verhogen van engagement. Ons product Engagement biedt je de mogelijkheid om te meten, te weten, en bij te sturen.

Engagement is een tool die met name gebruikt zal worden door fondsenwervers/marketeers, maar het concept erachter moet uiteraard door de hele organisatie gedragen én toegepast worden. Wat men vaak zegt: 'Het moet in je DNA gaan zitten.'

Hoewel het mogelijk is om informatie uit Engagement te halen ten behoeve van de boekhouding, is dit niet het primaire doel. Daarvoor biedt ons Procurios platform andere oplossingen. Ontdek bijvoorbeeld meer over Donations en Finance.

Thema's, wervingskanalen, campagnes en acties

Engagement is opgebouwd uit vier elementen: Thema's, Wervingskanalen, Campagnes en Acties. Je vindt de verschillende elementen in het menu aan de linkerzijde wanneer je Engagement opent in je Procurios platform.

Een screenshot van de vier hoofdonderdelen van Engagement
  • Een Thema is iets wat jouw organisatie belangrijk vindt. Op welke (sub)doelen richt jouw organisatie zich? Waarvoor komt jouw organisatie in beweging?
  • Een Wervingskanaal is een plek waarop je jouw thema's/doelen onder de aandacht brengt bij je doelgroep. Bijvoorbeeld: je eigen website, sociale media-kanalen, telemarketing of Marketing Automation.
  • Een Campagne is  een samenhangende reeks activiteiten om een bepaald doel te bereiken. Zo'n campagne heeft vaak een duidelijk begin en een eind (de kerstcampagne van dit jaar), maar kan ook een doorlopend plaatsvinden (verenigingscommunicatie).
  • Een Actie is een concrete uiting/handeling binnen een campagne. Bijvoorbeeld het versturen van een e-mailnieuwsbrief, het plaatsen van een oproep op een online community, de verzending van een Direct Mail met qr-code naar een specifieke doelgroep of het plaatsen van een opvallende knop in je websitemenu.
Voorbeeld: Campagne voor vrijlating leeuwen

Aan de hand van een voorbeeld verduidelijken we hoe je Engagement inzet in jouw organisatie:

Thema's

NGO Zoo Lion Foundation strijdt voor een beter leven voor leeuwen in de dierentuinen over de hele wereld. De Zoo Lion Foundation heeft drie thema's:

  • Verblijfplaatsen
  • Voeding
  • Voortplanting
De drie thema's van Zoo Lion Foundation in beeld

Campagne

Als NGO hebben we bericht gekregen dat het voortplantingsprogramma, bij een van de dierentuinen waar we mee samenwerken, geslaagd is. Het resultaat is dat we twee leeuwen mogen vrijlaten in Kenia.

Om deze leeuwen vrij te laten, hebben we €10.000 nodig. Deze kosten dekken het transport en opvolging ter plaatse voor een maand. Daarvoor starten we een Campagne met de naam '€10.000 voor vrijlating leeuwen'. Deze campagne loopt de hele maand februari.

Acties en wervingskanalen

De fondsenwerver/marketeer zet een aantal Acties op om de nodige fondsen te werven gedurende de campagnemaand:

  • Adwords-campagne via Google Ad Grants (Wervingskanaal: Online advertentie)
  • Blogpost op de website over de impact van het voedingsprogramma op de vrijlating (Thema: Voeding; Wervingskanaal: Eigen website)
  • Direct Mailing naar de personen die vorig jaar hebben gedoneerd maar dit jaar nog niet (Wervingskanaal: Direct Mail)
  • Direct Mailing naar de donateurs die interesse hebben in het voortplantingsprogramma (Thema: Voortplanting; Wervingskanaal: Direct Mail)

In de onderstaande afbeelding zie je hoe de laatstgenoemde actie wordt toegevoegd. Dankzij de boekhoudcode kan de actie ook in de financiële rapportage worden meegenomen. Wanneer er donaties binnenkomen met één van de twee omschrijvingen (Laat de leeuwen vrij, Uitzetting leeuwen), worden deze banktransacties automatisch aan de actie gekoppeld.

Screenshot van het toevoegen van een nieuwe actie in de campagne 10.000 euro voor vrijlating leeuwen

Acties terugvinden in het CRM

Na het aanmaken van Acties kun je deze acties koppelen aan de formulieren die je gebruikt voor registraties, profielwijzigingen, donaties en evaluatieformulieren (Forms & Surveys). Als een websitebezoeker daarna één van deze formulieren invult, kun je de actie die hiertoe leidde, ook terugvinden in het CRM. Bijvoorbeeld op de relatiekaart en in zoekfilters. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe de relatieformulieren zijn ingericht.

Waarbij vind je Acties zoal terug op de relatiekaart?

  • Het relatieveld Binnengekomen via Actie laat zien naar aanleiding van welk registratieformulier een relatie het CRM is binnengekomen.
  • Onder Contactmomenten vind je de actie die bij het contactmoment hoort. Zo zie je welke acties de betreffende relatie hebben bereikt.
  • Onder Subscriptions/Abonnementen kun je zowel de actie die tot het abonnement leidde als de actie die tot een eventuele opzegging leidde terugzien.
  • Onder Toezeggingen vind je zowel de actie die tot de toezegging leidde als de actie die tot een eventuele beëindiging leidde.
  • Onder Donaties vind je terug welke actie leidde tot de donatie.

In het voorbeeld hieronder zie je dat de fictieve persoon Piet Bakker een toezegging heeft gedaan voor een donatie in het Algemeen fonds. De aanleiding hiertoe was een opvallende donatieknop die tijdens een campagne op de homepage van de website werd geplaatst. Doordat de knop leidde naar een formulier waaraan een actie(code) is gekoppeld, weten we dat Piet op deze manier werd aangemoedigd om te doneren. Het plaatsen van de knop (jouw actie) levert dus nu al jaarlijks 20 euro op voor jouw goede doel.

Een screenshot van een toezegging die te zien is op de relatiekaart.De actie die tot de toezegging leidde is een donatieknop op de homepage.

Meer inzicht met behulp van Insights

Een handige manier om inzicht te krijgen in het succes van je acties, campagnes, wervingskanalen en thema's, is ons product Insights. Daarmee kun je een dashboard inrichten om de resultaten van jouw organisatie te monitoren én het effect van verschillende acties, campagnes en wervingskanalen vergelijken.

Tip: Ook binnen Donations kun je filteren op wervingskanalen, campagnes en acties. Zo krijg je zicht op het totaalbedrag dat is binnengekomen via een bepaalde campagne en/of weet je precies hoeveel geld een specifieke post op je online community heeft opgeleverd voor jouw goede doel.

Vorige Artikel Probleem: mailings worden niet afgeleverd
Volgende Artikel De gevolgen van jouw acties vastleggen
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op