Helpcenter

Gepersonaliseerde links vanuit Mailings

Gewijzigd op

In dit artikel lees je hoe je een gepersonaliseerde link in een mailing (nieuwsbrief) kunt opnemen. Met een gepersonaliseerde link worden ontvangers van je mailing automatisch ingelogd op je website.

Toepassingen

Er zijn verschillende voorbeelden te bedenken waarbij je wilt dat de ontvanger van je mailing direct is ingelogd als hij op een link klikt:

 • Als je nieuw geïmporteerde gebruikers een mailing stuurt, zodat de ontvanger een wachtwoord kan instellen
 • Een mailing waarin je aan de ontvanger vraagt om hun gegevens te controleren
 • Een mailing met een call-to-action waarvoor de ontvanger eerst moet inloggen op de website. Bijvoorbeeld inschrijven voor een event.

Afhankelijk van de gewenste uitkomst zijn hier verschillende oplossingen voor:

 1. Je kunt Veldcodes inrichten die verwijzen naar een Profielformulier. Dit gebruik je bij de eerste twee voorbeelden.
 2. Je kunt elke link voorzien van een token ~autologin~. Dit pas je toe bij het derde voorbeeld hierboven (mailing met een call-to-action) en in andere situaties waar je niet linkt naar een profielformulier.

Wees je er van bewust dat iedereen in het bezit van de autologin-link kan inloggen op het account van de oorspronkelijke ontvanger. De verzending van informatie via e-mail kan niet beschouwd worden als een beveiligd informatiekanaal. Stem daarom het gebruik van deze mogelijkheid goed af met de Gegevensverantwoordelijke binnen je organisatie.

Voorbeeld: Je kunt iemand laten auto-inloggen op een profielformulier voor het wijzigen van een nieuwsbriefvoorkeur. Echter, eenmaal ingelogd, kan deze persoon ook terecht komen op een profielformulier waar meer gevoelige informatie over deze relatie zichtbaar is.

Voorwaarden voor autologin-opties

 • Ontvangers moeten een gebruiker zijn in CRM. Ze hebben dan een account met gebruikersnaam en wachtwoord (accountgegevens hoeven niet bekend te zijn bij de ontvanger).
 • De autologin-opties werken enkel als de mailing effectief is verzonden. Je kan dit niet testen door een testmail te versturen.

1. Veldcode voor profielformulier.

In Mailings kun je onder Instellingen > Profiel/uitschrijven eigen Veldcodes inrichten. Aan een Veldcode kun je vervolgens een profielformulier koppelen.

Het verschil tussen een 'uitschrijf veldcode' en een 'profiel veldcode'

Met beide veldcodes kun je hetzelfde: een ontvanger zijn eigen gegevens laten wijzigen in je CRM. Alleen het doel van wijzigen verschilt: 

 • Een 'uitschrijf veldcode' gebruik je om ontvangers zich te laten uitschrijven van een mailing. 
 • Een 'profiel veldcode' gebruik je om ontvangers andere gegevens te laten aanpassen, zoals bijvoorbeeld adresgegevens.

Als een ontvanger een profielformulier dat gekoppeld is aan een 'uitschrijf veldcode' opslaat, wordt dit geregistreerd als een uitschrijving in je statistieken. Als dit profielformulier is gekoppeld aan een 'profiel veldcode' gebeurt dit niet.

Het verschil zit dus in de verwerking na het opslaan. Door de juiste veldcode te gebruiken, zorg je ervoor dat je statistieken niet vervuild.

Aan de Veldcode kun je één of meer uitzonderingen toevoegen. Je kunt hier aangeven dat bepaalde relatiecollecties een ander profielformulier te zien krijgen. Om dit in te stellen, klik je op de desbetreffende veldcode waar je een uitzondering voor wilt maken (Mailings > Instellingen > Profiel/Uitschrijven) en klik vervolgens op 'Uitzondering toevoegen'. Vul hier de relatiecollectie in en het profielformulier wat ze in plaats van het originele formulier te zien krijgen.  

Voorbeelden van een uitzondering:

Als je een algemene nieuwsbrief en een speciale vrijwilligersnieuwsbrief publiceert, wil je dat vrijwilligers zich in hun  profielformulier kunnen uitschrijven voor de algemene nieuwsbrief en/of voor de vrijwilligersnieuwsbrief. Relaties die geen vrijwilliger zijn, kunnen zich alleen uitschrijven voor de standaard nieuwsbrief.

Tip

 • Indien regels voor verschillende veldcodes elkaar overlappen (een relatie kan voldoen aan een regel voor meer dan één veldcode), gebruik dan verschillende formulieren. Het systeem gebruikt het formulier van de eerste regel die voldoet.
 • Alleen wanneer een mailing naar een selectie is verzonden wordt de statusupdate t.b.v. statistieken toegepast. Dus niet als de mailing is verzonden aan een groep of aan losse relaties.
 • Statistieken worden elke 15 minuten bijgewerkt.

Voorbeeld van overlappende regels

Stel, je gebruikt de veldcodes uitschrijven en update_profiel

De veldcode uitschrijven heeft als conditie:
`WAAR` als relatie zit in een van deze relatiecollecties: collectie A, collectie B

De veldcode update_profiel heeft als conditie:
`WAAR` als de relatie zit in een van deze relatiecollecties: collectie A, collectie C

In beide regels wordt gekeken naar collectie A. Ze kunnen dus beide `WAAR` zijn.

Vorige Artikel Exporteren van mailingresultaten
Volgende Artikel Relatieselectie op basis van respons op verzonden mailing
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op