Helpcenter

Wat is een Doel en hoe kan ik dit gebruiken?

Gewijzigd op

Vaak zul je een Journey maken met een doel voor ogen: Registeren op de website, een bepaald profiel veld invullen, een abonnement afsluiten, een donatie doen, etc. Dit doel kun je vastleggen in de journey. Dat heeft drie voordelen:

  1. Relaties die het doel behaald hebben (via de journey) zijn gemakkelijk terug te vinden in het CRM
  2. Het behalen van het doel verandert het verloop van de journey
  3. Je kunt het succes van de journey meten

Doel is een stap

In Procurios Marketing Automation is een Doel een stap-type. Je moet het doel dus een plek geven in de Journey. Dit zal meestal aan of richting het einde van de Journey zijn. Hierdoor kun je na het behalen van het doel nog stappen toevoegen. Of juist als het doel niet behaald is. Ook kun je meerdere doelen (max 5) in één journey opnemen, bijvoorbeeld omdat je sub-doelen hebt die helpen om het eind-doel te bereiken.

Wat maakt een doel anders dan andere stappen?

Het principe van een doel is dat als een relatie het doel behaald heeft (een deel van) de journey niet meer uitgevoerd hoeft te worden. Dit wordt ook wel 'early-exit' genoemd. Daarom heeft een doel-stap een aantrekkende werking.

Voorbeeld van een doel-stap in de journey

Er zijn twee manieren waarop een relatie een doel-stap kan bereiken:

  1. Als een relatie voldoet aan het doel 'springt' deze direct van z'n huidige positie in de journey naar de doel-stap en slaat alle andere stappen over. Deze relatie wordt geregistreerd als 'heeft doel voltooid'. Het doel wordt één keer per dag gecontroleerd en voordat een relatie naar een volgende stap gaat.
  2. Een relatie heeft alle stappen boven de doel-stap doorlopen en komt nu bij de doel-stap terecht, maar voldoet toch niet aan de condities van het doel. Afhankelijk van wat logisch is in jouw journey kun je ervoor kiezen dat deze relatie toch doorgaat naar de volgende stap, of dat deze relatie het 'Nee' pad gaat volgen (net als bij een als/anders stap; zie screenshot). De relatie wordt niet geregistreerd als 'heeft doel voltooid'.
Voorbeeld van een doel-stap met 'Nee' pad in de journey

Een relatie kan tijdens het doorlopen van de journey een doel-stap maar 1x bezoeken.

Stel: Het doel is om een donatie te doen. Na deze doel-stap stuur je na 10 weken wachten nog een e-mail (met wat er met het actie geld gedaan is bijvoorbeeld). Een relatie heeft de volledige campagne doorlopen en heeft bij het bereiken van de doel-stap niet gedoneerd, maar 9 weken later doneert hij alsnog! De relatie springt dan niet terug omhoog naar het doel, want daar is hij als eens geweest.

Een relatie springt naar een doel-stap vanuit de hele journey (met uitzondering van het stuk hierboven). Dus ook direct bij het toevoegen via een trigger. En dus ook als een relatie 3 Nee-paden naar rechts in de journey zit. En dus ook als dat Nee-pad veel lager lijkt te liggen dan het doel. Een doel-stap heeft een sterke aantrekkingskracht! Relaties die de journey hebben afgerond springen nooit naar een doel.

Hoe stel je een doel in?

Een doel-stap voeg je net als alle andere stappen toe via de '+'-knop in de journey. Onder de categorie 'Routes' vind je hier 'Doel'. Na het kiezen van het type zie je onderstaand scherm.

  1. Geef je doel een omschrijving / naam
  2. Geef aan wat er moet gebeuren met een relatie als deze de stap bereikt maar niet aan de voorwaarden voldoet zoals hierboven beschreven
  3. Stel de contities/voorwaarden in die bepalen of het doel behaald is. Je gebruikt hiervoor de bekende zoeker uit het CRM. Je hebt hier dezelfde mogelijkheden als bij een als/anders stap. Lees hier meer over hoe je bepaald welke relatievelden je hier kunt zien.
Instellingen van een doel-stap

Wanneer gebruik je een doel?

Als je journey een concreet doel heeft, wat je kunt herkennen door informatie uit het CRM, kun je hier een doel van maken.

Gebruik alleen een doel-stap als je wilt dat de rest van je journey wordt overgeslagen als het doel bereikt is. Voor veel drip-campaign achtige situatie zal dit het geval zijn, maar misschien in jouw situatie niet.

Als je wilt dat relaties die in andere / belangrijkere journey zijn gestart deze journey verlaten (bijvoorbeeld om te veel mailtjes te voorkomen) kun je hier ook een doel van maken.

Doel statistieken

Bij de stap zie je het voltooiingspercentage. Klik hierop voor meer gedetailleerde informatie.

  • Presterende doel: Het doel met het hoogste voltooiingspercentage staat op de 1e plaats, de volgende op de 2e plaats enz.
  • Voltooiingspercentage: Hoeveel van de relaties die ooit hebben deelgenomen aan deze journey hebben aan dit doel voldaan.
  • Lijst van relaties: Deze lijst bevat alle relaties die aan het doel hebben voldaan (deze kun je uiteraard ook vinden in het CRM). Ook zie je wanneer precies en bij welke stap ze waren doen ze aan het doel voldeden.
Vorige Artikel Getting started met Marketing Automation
Volgende Artikel Hoe maak ik een (nieuwe) journey?
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op