Helpcenter

Hoe maak ik een e-mail in Marketing Automation

Gewijzigd op

Het is zover! Je gaat e-mails opstellen om te versturen in een Journey. Een automatische oproep om profielgegegvens te updaten, een felicitatie voor een verjaardag of een reeks kennismakingsmails om jouw goede doel of vereniging beter te leren kennen. In dit artikel vertellen we je hoe je e-mails binnen Marketing Automation opstelt.

Marketing Automation maakt gebruik van dezelfde e-mail builder als Mailings. Details over deze builder precies werkt, zoals hoe je content toevoegt en bewerkt, of hoe je inhoud alleen beschikbaar maakt voor bepaalde relaties en meer, vind je uitgebreid bij de helpcenterartikelen van Mailings.

Nieuwe e-mail bouwen

Maak een nieuwe stap en kies van 'Verstuur e-mail' onder het kopje 'Acties'.

De e-mailbouwer verschijnt nu in beeld. Je krijgt nu de optie om een nieuwe e-mail toe te voegen. Was je eerder al begonnen? Dan kun je ook een eerdere versie herstellen.

E-mail builder

De e-mail builder bestaat uit 3 of 4 tabs: Instellingen, Ontwerp, Controle en Statistieken (als de e-mail minimaal 1x verstuurd is). Tijdens het navigeren tussen deze tabs worden instellingen automatisch opgeslagen. Rechtsbovenin kun je zien of alles opgeslagen is, of dat er wijzigen zijn aan het formulier die je misschien wil opslaan voordat je het venster sluit.

Bij het eerste tab, Instellingen, vul je de volgende aspecten in:

  • Onderwerp van de e-mail
    Bij de onderwerpregel en de preview regel kies je een aantrekkelijke titel die prikkelt om de e-mail te openen. De onderwerpregel is bij alle e-mailprogramma's zichtbaar. Wanneer het e-mailprogramma zo is ingesteld dat ook de eerste regel in de e-mail getoond wordt in het overzicht, dan zie je hier de preview regel.
  • Afzender
    Hier vul je de naam van de afzender in (bijvoorbeeld je organisatienaam of een relatiemanager) en het e-mailadres. Als iemand reageert op de e-mail, komen hier ook de antwoorden terecht.
  • Inhoud
    Bij de website geef je aan welke site (en dus welke domeinnaam en welk template) gebruikt wordt voor de online versie van de e-mail en bijvoorbeeld de uitschrijfpagina of andere profielformulieren.
    Bij een meertalige implementatie kun je ook aangeven wat de taal is van de e-mail. Als je bijvoorbeeld content wil invoegen die je op andere plekken in je CMS hebt staan (zoals een blog), wordt hierdoor direct de juiste taal ingevoegd.
  • Contactmoment
    Per e-mail kun je aangeven of hiervoor ook een contactmoment aangemaakt moet worden bij de relatie. Wanneer je dit veld aanvinkt, zul je ook een verzender moeten selecteren. Hiervoor kun je je organisatie selecteren, de persoon die als afzender is ingevuld of de maker van de e-mail; net wat handig is voor jouw organisatie.

Het samenstellen van de e-mail werkt precies zoals je gewend bent van Mailings. Dezelfde e-mail templates zijn beschikbaar om je e-mail mee te maken.

Na het opslaan van je e-mail kom je terug in de journey stap. Hier zie je een voorbeeld van de e-mail en eventuele foutmeldingen die ervoor zorgen dat de e-mail niet verstuurd kan worden. Je kunt hiervandaan de e-mail ook altijd wijzigen, zolang de journey gedeactiveerd is.

Statistieken

Als de journey actief is zie je onder de e-mail titel een paar van de belangrijkste statistieken: Verstuurd, Open percentage, en Click Through Rate.

Als je klikt op de statistieken kun je meer details bekijken. Alle statistieken blijven behouden, ook na het wijzigingen van de inhoud van de e-mail. Als je dat niet wil kun je een nieuwe stap maken. Je verwijderde e-mail is dan niet meer terug te vinden en vergelijken is niet mogelijk.

Links die na het wijzigen van de e-mail niet meer zichtbaar zijn in de e-mail zijn ook niet zichtbaar in het Klik-overzicht. De kliks zijn nog wel zichtbaar in het overzicht met Links.

Vorige Artikel Hoe maak ik een (nieuwe) journey?
Volgende Artikel Hoe kan ik een relatie van het ene pad naar het andere pad laten gaan?
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op