Helpcenter

Hoe kan ik een journey testen?

Gewijzigd op

Een Journey kan best complex worden. Dus om zeker te weten dat alles klopt wil je deze misschien een keer helemaal doorlopen om het te dubbel checken.

Er is op dit moment geen speciale test-straat, of een manier om de journey echt in test-modus te zetten. Maar er is wel een manier om redelijk snel de journey zelf door te lopen.

Zorg voor een test relatie

Dit kan je eigen relatie zijn, maar je kunt hier ook een specifieke relatie voor aanmaken in het CRM, bijvoorbeeld zodat je de e-mail makkelijk kunt herkennen.

Activeer de journey

Om met een relatie door de journey te gaan moet de journey actief zijn. Dus, waarschijnlijk wil je (nog) geen echte Triggers toevoegen. Voeg alleen de Trigger 'Relaties handmatig toevoegen' toe. Op deze manier kun je je test relatie toevoegen aan de journey.

Zorg voor de veiligheid dat je geen andere Triggers in de Journey hebt staan tijdens het testen. Je kunt de Triggers zelf niet testen, alleen door ze in het echt te activeren en gebruiken.

Test relatie toevoegen aan de journey

Zodra je de testrelatie toevoegt aan de journey, gaat deze werken. In dit voorbeeld zal de test relatie dus direct naar de 'Vertraag met 3 dagen' stap doorgaan.

Journey sneller doorlopen

In de journey kun je nu precies zien waar onze test relatie zich bevindt. Als je klikt op '1 wachtende' zie je precies wanneer deze relatie door zou gaan naar de volgende stap in de kolom 'vertraag tot'. Met de knop 'Verplaats nu' stuur je de test relatie nu direct al door naar de volgende stap. Zo kun je dus de wachttijden overslaan en toch een goed beeld krijgen van de journey.

'Verplaats nu' niet beschikbaar

Niet alle stappen kun je sneller laten verlopen. Deze stappen worden worden 'direct' uitgevoerd. Deze stappen zullen door het systeem binnen enkele minuten uitgevoerd worden. Dit is meestal bij een actie, zoals het versturen van e-mail of het controleren van data.

Let goed op bij een Als/Anders stap. Wil je zeker weten dat je test relatie de Ja of Nee route volgt? Zorg dan dat je relatie aan de juiste voorwaarden voldoet vóórdat je de relatie verplaatst naar deze stap (meestal vanaf een vertraging), want de Als/Anders stap wordt direct uitgevoerd.

Klaar? Verwijder je test relatie

Heeft je test relatie de hele Journey (succesvol) doorlopen? Dan kun je de relatie uit de Journey verwijderen. Je verwijdert hiermee de relatie niet uit het CRM, alleen uit de journey. Je kunt dan ook dezelfde test relatie nog eens opnieuw gebruiken binnen dezelfde journey; bijvoorbeeld als je een andere route wil testen.

Vorige Artikel Hoe kan ik een journey aanpassen?
Volgende Artikel Hoe kan ik een journey later uitbreiden?
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op