Helpcenter

Overzicht van alle dode links (404)

Gewijzigd op

In dit artikel lees je hoe je een overzicht van alle dode links (404) kunt bekijken.

Als een link verwijst naar een pagina die niet meer bestaat, spreken we over een dode link. Technisch hebben we het dan over een 404, de HTTP-statuscode die bij deze foutmelding hoort. Voor je bezoekers is het natuurlijk vervelend als ze op zo'n foutmelding stuiten: ze hebben kennelijk interesse in de pagina waar je naar verwijst, maar kunnen de bijbehorende content niet benaderen.

Om te voorkomen dat dit gebeurt kan je een overzicht opvragen van alle dode links op je website. De interne zoekmachine van het Procurios Webplatform indexeert je website en verzamelt daarbij alle interne links die niet meer werken zoals bedoeld.

Om bij het overzicht te komen, doet je het volgende:

  1. Ga in het menu van je implementatie naar CMS > Manage > Dead link verification
    (In implementaties van voor 2019 heet dit 'Zoekmachine', 'Dode link controle' of 'Hyperlinks')
  2. Rechtsboven zie je voor welke website je de dode links bekijkt. Klik op 'Andere website selecteren' om een andere website te bekijken.
Website selecteren
Overzicht dode links

In het overzicht zie je:

  1. Alle dode links, met de datum waarop de link voor het laatst gecontroleerd is en op hoeveel pagina's de link voor komt
  2. De status van de domeinen die gekoppeld  zijn aan je website

5. Je kunt vervolgens op een dode link doorklikken. In het overzicht dat hierna verschijnt, zie je:

  • De URL (cq. de dode link)
  • De datum waarop de link voor het laatst is gecontroleerd
  • De datum waarop de volgende link controle is gepland
  • De pagina's waar de dode link op gevonden is
Dode linnk controleren

Met deze informatie kan je de dode links van je website verwijderen. Dit doe je door de artikelen waar de dode link in voor komt aan te passen. Je kunt vanuit dit overzicht ook een nieuwe link-controle inplannen (6).

Foutmeldingen in Google Webmastertools

Google Webmastertools geeft ook aan hoeveel 404-fouten er op je website zijn opgetreden. Doorgaans ontstaat het overgrote deel van deze fouten door verouderde links op externe websites. Met andere woorden: deze fouten kan allen de eigenaar van de externe website aanpassen. Je zult hiervoor dus contact met de eigenaar moeten zoeken om hier iets aan te doen.

Dode links die veroorzaakt worden door foutieve verwijzingen op het Procurios Webplatform kan je via bovenstaande methode aanpassen.

Vorige Artikel Link naar externe URL in menu plaatsen
Volgende Artikel Vertalen van een pagina en artikel
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op