Helpcenter

Hoe maak ik een nieuwe webpagina aan?

Gewijzigd op

Een website kun je zien als een verzameling pagina's die (als het goed is) op een overzichtelijke manier worden weergegeven. Zo heeft jouw doelgroep snel toegang tot de informatie en inspiratie waar zij naar op zoek is. Wanneer je je website aan het opbouwen bent of nieuwe onderdelen wilt toevoegen, maak je regelmatig een nieuwe pagina aan. In dit artikel lees je hoe dat werkt binnen het CMS van Procurios.

Waar wil je de pagina op je website hebben?

Eerst bepaal je op welke plek de pagina in de structuur van je website moet komen te staan. Als je naar CMS > Website gaat in het Procurios Platform zie je aan de linkerzijde je websitestructuur.

Screenshot van een voorbeeld websitestructuur in het CMS van Procurios

In de meeste gevallen bestaat je structuur uit diverse categorieën en subcategorieën. Soms wordt deze categorie gebruikt voor een (sub)menu op je website. Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien, zijn er diverse menu's waarin je pagina's kunt plaatsen. Het Hoofdmenu zul je waarschijnlijk het meest gebruiken. Selecteer de categorie (herkenbaar aan het ingeklapte of uitgeklapte pijltje) waarin jij een pagina wilt aanmaken. Klik daarna op 'Pagina toevoegen'.

Wil je jouw pagina niet in één van de categorieën plaatsen, maar direct plaatsen in de hoofdstructuur van je website? Daarvoor ga je naar het item met de titel Website: jouw websitenaam. Klik daarna op 'Pagina toevoegen'.

Eigenschappen van je pagina

Nadat je hebt geklikt op 'Pagina toevoegen' krijg je een scherm te zien waarop je de eigenschappen van de pagina kunt instellen. Je ziet enkele tabbladen waarvan het eerste tabblad Basis direct verschijnt. Voor de meeste pagina's die je aanmaakt hoef je slechts de basiseigenschappen in te vullen, zoals bijvoorbeeld een Titel en de Alias (het gewenste webadres). Wil je extra eigenschappen instellen? Bijvoorbeeld omdat je wilt voorkomen dat je pagina vindbaar is in zoekmachines? Of omdat de pagina alleen zichtbaar moet zijn voor leden van je vereniging? Dan maak je ook gebruik van de eigenschappen die je kunt instellen op de tabbladen Uitgebreid en Geavanceerd.

Via de onderstaande uitklapbare onderdelen ontdek je welke eigenschappen je op ieder tabblad kunt aanpassen en waar ze voor bedoeld zijn.

Basiseigenschappen

Op het eerste tabblad met de titel Basis zie je de standaard eigenschappen van een pagina. In de meeste gevallen heb je alleen met dit tabblad te maken en kun je na het doorlopen hiervan al klikken op 'Opslaan'.

Bovenliggende categorie

De bovenliggende categorie laat zien op welke plek de pagina in je website wordt aangemaakt. Standaard staat hier de categorie die je eerder selecteerde voordat je klikte op 'Pagina toevoegen'. Ben je toch niet tevreden met je keuze? Dan kun je hier de categorie alsnog aanpassen.

Titel

Hier vul je de titel in die je wilt meegeven aan je pagina. Dit is de titel die verschijnt in je websitestructuur aan de linkerzijde van CMS > Website. Wanneer je geen extra titels meegeeft, verschijnt deze titel ook op je website, in het websitemenu, in zoekresultaten en op sociale media (na het delen van de link).

Omschrijving

Schrijf hier een tekst die vertelt wat er op de pagina te vinden is. Let hierbij extra op eventuele zoekwoorden die (potentiële) leden/donateurs zouden kunnen gebruiken om je pagina via een zoekmachine te vinden.

Sociaal delen afbeelding

Als je een link deelt via sociale media tonen deze soms een stukje inhoud van de pagina. Vaak is dit een afbeelding, een titel en soms ook een beschrijving. Social media-platforms proberen deze gegevens zo slim mogelijk automatisch van een pagina te halen, maar dit komt niet altijd overeen met wat jij het liefst wilt tonen bij die link. Door te klikken op 'Selecteren/wijzigen' bij Sociaal delen afbeelding kun je zelf een afbeelding uitkiezen die wordt meegegeven aan sociale media wanneer de pagina wordt gedeeld.

Extra titels

Onder Overschrijf standaard titel vind je diverse mogelijkheden om alternatieve titels mee te geven aan je pagina. Zo zorg je ervoor dat je je pagina op verschillende plaatsen op een andere manier kunt presenteren. Op dit moment kun je naast de standaard (interne) titel nog vier extra titels instellen:

  • SEO Titel: Dit is de titel die in zoekresultaten zal verschijnen en bovenin de browser.
  • Menu item: Wanneer de categorie waarin je jouw pagina plaatst zichtbaar is in het menu van je website, kun je hier eventueel een alternatieve titel meegeven voor het menu item. Dit is ook de titel die wordt meegegeven in een kruimelpad.

Een kruimelpad laat aan bezoekers op je website zien waar zij zich bevinden in de structuur van je website. Meestal zie je dit weergegeven in tekstvorm, bijvoorbeeld: Jouw organisatie > Over ons > Medewerkers. Ieder deel van het kruimelpad is aan te klikken om terug te keren naar de bovenliggende categorie.

  • Pagina titel (h1): Dit is de titel die wordt weergegeven op je webpagina zelf.
  • Sociaal delen titel: Net als de Sociaal delen afbeelding zorgt het invullen van deze titel ervoor dat de door jou gewenste titel wordt weergegeven als jouw pagina wordt gedeeld via sociale media.

Aliassen

Een alias is de naam van je pagina zoals die zal verschijnen in het webadres waarop de pagina benaderd kan worden. Bijvoorbeeld www.jouworganisatie.nl/paginanaam. De alias is dan: paginanaam. Bij het bepalen van het gewenste webadres, kun je in een alias ook de bovenliggende categorie meenemen. Bijvoorbeeld: www.jouworganisatie.nl/categorienaam/paginanaam. De alias die je invoert is dan: categorienaam/paginanaam.

Afhankelijk van de instellingen van jouw website, worden er op basis van de titel en bovenliggende categorie van je pagina automatisch gegenereerde aliassen voorgesteld. Je kunt deze wanneer gewenst deactiveren door het selectievakje voor de betreffende alias uit te vinken.

Je kunt meerdere aliassen meegeven aan een pagina, zodat de pagina via meerdere webadressen bereikbaar is. Bij het veld 'Voeg alias toe' kun je al jouw gewenste aliassen toevoegen. Maak je gebruik van meerdere aliassen, dan is het nodig om één van de aliassen aan te duiden als primair. De bezoeker ziet vervolgens dit webadres in de browser staan wanneer de pagina wordt bezocht. Je selecteert de primaire alias door het sterretje voor de gewenste alias aan te klikken.

Uitgebreide eigenschappen

Op het tweede tabblad met de naam Uitgebreid vind je enkele extra eigenschappen om in te stellen.

Gedrag van de pagina

Onder Gedrag van deze pagina vind je wat de pagina moet gaan doen. Betreft het een standaard pagina die je gaat opbouwen met artikelen? Of wil je dat het gedrag van de pagina hiervan afwijkt door:

  • te linken naar een externe URL (webadres)
  • te linken naar een andere pagina in je eigen impementatie (een pagina op één van je eigen websites)
  • inhoud te tonen van een andere pagina uit je eigen implementatie

Wanneer je kiest voor 'Toon inhoud van een andere pagina in deze implementatie' verschijnt alle content van de pagina die je selecteert, met het verschil dat het wordt weergegeven in de structuur van de nieuwe pagina die je aan het aanmaken bent. Hiermee voorkom je dat een bezoeker verdwaalt op de website (het kruimelpad komt overeen met het menu waarin de pagina staat). Bovendien kun je met behulp van ontwerpinstellingen de pagina nét een andere uitstraling geven.

Meta trefwoorden

Door meta trefwoorden toe te voegen aan je pagina help je zoekmachines je pagina beter te indexeren.

Geavanceerde eigenschappen

Op het derde tabblad met de naam Geavanceerd vind je enkele geavanceerde eigenschappen om in te stellen.

Een screenshot van het tabblad Geavanceerde eigenschappen bij het toevoegen van een nieuwe pagina in het CMS van Procurios

Zichtbaarheid van de pagina

Onder Zichtbaarheid kun je de zichtbaarheid van de pagina beperken. Je ziet vier opties:

  • 'Verberg deze pagina van het menu' zorgt ervoor dat je pagina wel vindbaar is in zoekmachines en via het webadres dat je hebt meegegeven aan de pagina, maar niet terug te vinden is in het menu van je website.
  • 'Deze pagina is verborgen voor zoekmachines' zorgt ervoor dat zoekmachines de pagina niet kunnen vinden en indexeren. Dit is handig als je je pagina aan het opbouwen bent en (nog) niet wilt dat bezoekers de pagina al kunnen vinden. Of wanneer je pagina alleen zichtbaar is voor specifieke gebruikers.
  • 'Verberg deze pagina van het kruimelpad' zorgt ervoor dat je pagina niet wordt weergegeven in het kruimelpad op je website. De bezoeker ziet dan alleen de bovenliggende categorieën die niet voor het kruimelpad verborgen zijn.
  • 'Deze pagina is alleen zichtbaar voor...' geeft je de mogelijkheid om de toegang tot de pagina te beperken tot gebruikers die voldoen aan bepaalde eigenschappen. Bijvoorbeeld de leden van je vereniging of donateurs van je organisatie. Meer informatie over het beperken van de zichtbaarheid, vind je in dit artikel.

Publicatiedatum van de pagina

Onder de geavanceerde eigenschappen vind je de mogelijkheid om de publicatiedatum van de pagina aan te passen. Hier bepaal je vanaf wanneer de pagina op je website moet komen te staan. Dit vul je in bij 'Gepubliceerd vanaf'. Het is belangrijk dat je hier zowel een datum als tijdstip invoert. Standaard staat de huidige datum en tijd ingevuld. Als je dit niet wijzigt, is de pagina zichtbaar op je website nadat je op 'Opslaan' hebt geklikt en het eerste artikel aan de pagina hebt toegevoegd.

Je kunt ook een datum invullen bij 'gedepubliceerd vanaf'. Dan verdwijnt de pagina van je website op de datum en het tijdstip dat je hier invult. Dit kan handig zijn wanneer je pagina een actie aankondigt die van tijdelijke aard is. Na depublicatie blijft je pagina vindbaar in de websitestructuur van het CMS, maar is deze voor websitebezoekers offline.

Let op: Wanneer je een pagina op basis van een ingestelde datum laat depubliceren, kan dit voor de foutmelding 404 Pagina niet gevonden zorgen op je website. Dit heeft een negatieve invloed op de gebruikerservaring van je doelgroep en op de beoordeling die zoekmachines geven aan je website. Wil je een pagina offline halen? Kies dan bijvoorbeeld voor 'link naar een andere pagina in deze implementatie' op het tabblad Uitgebreid om ervoor te zorgen dat de bezoeker naar een alternatieve pagina wordt gestuurd en geen foutmelding krijgt. Ook kun je ervoor kiezen om na het depubliceren van de pagina een redirect in te stellen.

Overige eigenschappen

  • Canonical URL
    Wanneer je een pagina op je website hebt die toegankelijk is voor meerdere URL's (webadressen), dan zien zoekmachines deze als dubbele versies van dezelfde pagina. Dit kan leiden tot een lagere waardering van een pagina, waardoor je lager in de zoekresultaten verschijnt. Door een Cannonical URL goed in te stellen kun je dit voorkomen.
  • Pagina tonen met https beveiliging
    Wanneer je website niet standaard getoond wordt door middel van https beveiliging, kun je door dit selectievakje aan te vinken ervoor zorgen dat de betreffende pagina dit wel doet. In de meeste gevallen wordt dit op websiteniveau ingesteld en zul je deze eigenschap niet gebruiken.
  • Eigenaar van de pagina
    Bij 'Eigenaar van de pagina' wordt standaard jouw eigen gebruiker ingevuld. Als je dit wilt, kun je dit overschrijven.
  • Pagina vergrendelen
    Soms wil je voorkomen dat collega's bepaalde pagina's kunnen aanpassen. Door te klikken op 'Selecteren/wijzigen' kun je instellen wie de pagina wél mag bewerken en daarmee anderen uitsluiten.
  • User interface
    Hier wijzig je de template die aan de pagina gekoppeld is. Standaard wordt de template overgenomen van de bovenliggende categorie.

Bijna klaar

Nadat je de gewenste eigenschappen voor de pagina hebt doorlopen, klik je op 'Opslaan' om de nieuwe pagina aan te maken. De nieuwe pagina verschijnt nu in de websitestructuur. Je kunt nu starten met het opbouwen van de pagina. Na het toevoegen van het eerste artikel en nadat de pagina is gepubliceerd (zie geavanceerde eigenschappen), verschijnt de pagina op je website.

De nieuwe pagina wordt standaard onderaan in de categorie geplaatst waarin je de nieuwe pagina hebt toegevoegd. Wil je de pagina liever op een andere plek in het menu? Dan kun je de pagina gemakkelijk met je muis verslepen naar de gewenste positie in de websitestructuur.

Vorige Artikel Getting Started met Websitebeheer (CMS)
Volgende Artikel Hoe voeg ik content toe aan een webpagina?
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op