Helpcenter

Waar dien je rekening mee te houden als je website live gaat?

Gewijzigd op

Om te zorgen dat je de overgang naar Procurios CMS soepel verloopt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden.  In dit artikel zetten we deze zaken voor je op een rij.

Domeinen

Bij wie zijn de domeinen in beheer? Verhuizen ze naar Procurios of blijven ze bij de huidige provider?

Domein blijft bij de huidige provider

De stappen die je dient te doorlopen om je domein te laten verwijzen naar je Procurios Platform kun je in dit artikel vinden: Domein toevoegen aan je implementatie.

Domein verhuist naar Procurios 

Het verhuizen van een domein naar Procurios brengt extra kosten met zich mee.  

  • Bij verhuizing naar Procurios dienen er zogenaamde verhuis/auth-tokens te worden opgevraagd bij de huidige hosting provider. Dit zijn codes waarmee Procurios de verhuizing in gang kan zetten.
  • De huidige DNS instellingen van de domeinen die worden verhuisd, moeten worden opgevraagd bij de hosting provider. Op deze manier kan de verhuizing al eerder plaatsvinden en hebben wij op het moment dat de website echt live gezet dient te worden de controle over de DNS. Ook hebben wij deze informatie nodig om bijvoorbeeld e-mail wat gekoppeld is aan het domein, actief te houden.

Denk er aan dat een domein verhuizen enkele dagen tot meer dan een week in beslag kan nemen, afhankelijk van de tld (.com, .nl, .be, ...).

Content

Zorg ervoor dat je al je content beschikbaar hebt die je wilt gaan plaatsen op je nieuwe website.

Mocht de nieuwe site al live staan en je wilt nog content van de oude site overzetten naar de nieuwe, zorg er dan voor dat deze nog bereikbaar is op bijvoorbeeld oud.domein.nl. Een andere oplossing zou kunnen zijn om een export te maken van alle content.

Redirects

De nieuwe website bevat straks waarschijnlijk een nieuwe menustructuur en veel pagina’s binnen de site zullen ook andere aliassen (url’s) hebben gekregen. Wij raden meestal aan om de (25-50) meest bezochte pagina’s (Google Analytics) te gaan redirecten. Om er voor te zorgen dat straks de url’s van de huidige website bij de nieuwe uitkomen, zijn er een aantal mogelijkheden:

  • De meest eenvoudige oplossing is, om meerdere aliassen toe te kennen aan een pagina binnen het Procurios CMS. Een voorbeeld: Huidige alias is: www.domein.com/neem-contact-op en de nieuwe www.domein.com/contact/. In het CMS maak je bij de contact pagina een extra alias aan voor neem-contact-op en zorg je ervoor dat contact primair is.
  • In sommige gevallen is het niet mogelijk om een extra alias toe te voegen binnen het CMS. Denk bijvoorbeeld aan vreemde karakters ($# .html) die niet zijn toegestaan als alias of aan weblog pagina's. In dit geval gebruik je de redirect functionaliteit (CMS > Manage > Redirects).

Google diensten

Op de huidige site worden er waarschijnlijk statistieken bijgehouden mbt bezoekers / aantallen dmv bijvoorbeeld Analytics en eventueel Tag Manager. Het is belangrijk om de codes die op de huidige site zijn geplaatst, mee te nemen naar de nieuwe site. Op deze manier blijven je statistieken netjes doorlopen ook al heb je net een nieuwe website. Voor analytics is dit een UA code en voor Tag Manager GTM. Mocht je moeite hebben om deze codes te achterhalen, kan een Procurios consultant je daarbij helpen.

Mailings en systeem e-mails

Ten behoeve van mailings en systeem e-mails die met het domein van de klant vanaf de mailserver van Procurios verzonden zullen gaan worden, is een SPF-record in de DNS van het domein nodig. Vaak is er al zo’n record. Aan dit record moet het volgende (nieuwe) onderdeel worden toegevoegd: include:procurios.cloud

Ook moeten er twee DNS-records van het type CNAME toegevoegd worden om een onzichtbare DKIM-handtekening mee te sturen. Hiermee kan de ontvanger  controleren of een e-mail inderdaad is verzonden en geautoriseerd door de eigenaar van de domeinnaam.

Heb je hulp nodig bij het instellen van SPF en DKIM? Ga naar Platform > Email > Dashboard en klik vervolgens op 'Domeinen'. Hier kun je zien of SPF en DKIM al juist zijn ingesteld. Is dat nog niet het geval? Klik dan op de foutmelding en je krijgt informatie over hoe je deze op kunt lossen.

Vorige Artikel Website-ontwerp aanleveren
Volgende Artikel Content uit Procurios op externe website plaatsen
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op