Helpcenter

Canonical URL instellen in het CMS

Gewijzigd op

Als je een pagina hebt op je website die toegankelijk is via meerdere URL's, dan zien zoekmachines (bijv. Google, Bing en DuckDuckGo) deze als dubbele versies van dezelfde pagina.

Als je zoekmachines niet expliciet laat weten welke URL canoniek (leidend) is, maken ze de keuze voor jou of wordt aan elk van de URL's evenveel gewicht toegekend. Dit heeft tot gevolg dat de individuele pagina minder wordt gewaardeerd (want de totale waardering wordt verdeeld over twee URL's) en dus lager in de zoekresultaten verschijnt.

Een waarschuwing vooraf: je kunt je positie in zoekmachines negatief beïnvloeden als je de canonical URL niet goed instelt.

Instellen op een enkele pagina

Elke pagina in je website kun je zelf voorzien van een canonical URL. Dit doe je als volgt:

 • Ga naar een bestaande pagina (of maak een nieuwe)
 • Klik op Bewerken
 • Klik op het tabje Geavanceerd
 • Onder het kopje Geavanceerde eigenschappen bij het label Stel een canonical URL in zie je de volgende opties:
  • Geen - er wordt geen canonical URL aangemaakt, behalve als dit globaal is ingesteld (zie hieronder bij Instellen op alle pagina's)
  • Naar een pagina* - hier kies je een pagina uit beschikbare websites binnen je eigen omgeving
  • Naar een url* - hier kies je een volledige url, van een externe website of een URL van een pagina uit beschikbare websites binnen je eigen omgeving
 • Klik op Opslaan.

*) Het verschil tussen Naar een pagina en Naar een URL

 • Bij Naar een pagina kies je een pagina in een van de beschikbare websites binnen je platform. Het voordeel hiervan is dat, indien de alias van de gekozen pagina verandert, de canonical URL ook verandert.
 • Bij Naar een URL kun je een URL kiezen welke wordt gegenereerd door een zgn. 'snippet'. Voorbeeld hiervan is een individueel nieuwsbericht. Zo'n nieuwsbericht heeft geen eigen pagina, maar wel een eigen URL. Ook kun je een website buiten je platform kiezen.

Een door jou ingestelde canonical URL wordt overschreven indien er op de pagina een artikel(snippet) staat welke zelf (vanuit de code) de canonical URL aanbiedt. Dit geldt momenteel voor blogs en producten in de webshop. Op deze pagina's kun je wel een canonical URL gebruiken voor het overzicht, maar niet voor de detailpagina.

Als je een pagina hebt met zowel een nieuwsoverzicht als een nieuwsbericht bekijken (nieuwsdetail) en je deze pagina een canonical URL geeft, dan wordt deze canonical URL op alle individuele nieuwsberichten gebruikt. Dat is uiteraard niet de bedoeling, individueel nieuwsberichten worden zo niet goed geïndexeerd.

Een oplossing hiervoor is het nieuwsoverzicht en nieuwsbericht bekijken op twee aparte pagina's in te richten. Je kunt dan voor het nieuwsoverzicht een canonical URL instellen en de individuele nieuwsberichten ongemoeid laten.

Instellen op alle pagina's

Zoekmachines adviseren altijd een canonical URL op te geven. Het ontbreken van een canonical URL heeft overigens (momenteel) geen negatieve gevolgen voor de vindbaarheid van je website via zoekmachines. Om te voorzien in dit advies kan ingesteld worden dat alle pagina's een canonical URL krijgen.

Heb je zelf geen toegang tot sitebeheer, neem dan contact op met het Serviceteam om deze optie in te laten schakelen. Heb je zelf toegang tot sitebeheer, dan kun je dit als volgt instellen:

 • Ga in het hoofdmenu naar CMS/Websites > Sites & Domeinen > Sites
 • Kies de website waarvoor je canonical URL's wilt aanzetten en klik op het wijzig-icoontje
 • Onder het kopje Overige eigenschappen vindt je de optie Genereer een canonical URL voor elke pagina op de website

Indien dit is ingesteld en je zelf geen canonical URL hebt toegekend aan een pagina, dan wordt vanaf nu de URL uit de adresbalk van de browser gebruikt als canonical URL.

Uitleg van Google

Dit is wat Google er over zegt. Lang verhaal kort, een canonical URL heeft (momenteel) alleen een functie als er sprake is van dubbele content.

Voor meer uitleg, zie: https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=nl

Vorige Artikel Zichtbaarheid pagina's beheren
Volgende Artikel HTML-inhoud toevoegen aan een pagina
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op