Helpcenter

Maak doneren makkelijk (Best practice)

Gewijzigd op

Een donatieformulier online zetten is één. Er voor zorgen dat doneren prettig is een tweede. In dit artikel lees je enkele tips die helpen om het geven gemakkelijk te maken. In de hoop uiteraard dat de donateur dit vaker gaat doen.

Geefsuggestie

Aan een donateur die je nog niet zo goed 'kent' kun je een betaalsuggestie doen voor een klein bedrag. Als een donateur al vaker een donatie van een paar tientjes heeft gegeven kun je hem nu wellicht beter een donatiesuggestie in die orde van grootte geven. Binnen het product Donations kun je onder instellingen zogenaamde Bedragsets inrichten met voorgestelde bedragen, een standaard- en een minimumbedrag.

  • Bedenk voor elke gesegmenteerde doelgroep welke donatiebedragen je wilt voorstellen 
  • Richt voor iedere doelgroep een Bedragset in

Voor ieder bedragset gebruik je een andere donatieformulier, zodat je deze ook kunt koppelen aan een afzonderlijke Actie. Zo kun je achteraf nauwkeurig zien wat het resultaat is van de suggesties aan verschillende segmenteerde doelgroep.

Zorg dat je ook een Configuratieset hebt ingericht met daarin het doel-Fonds en de betaalmethoden die je wilt aanbieden voor deze direct mail. De opties die je hier hebt zijn afhankelijk van het abonnement bij je paymentprovider.

Let op. Te hoge bedragsuggesties kunnen als negatief effect hebben dat juist minder mensen een bedrag doneren.

Kort formulier - bouw je relatie op

Houdt je formulier zo kort mogelijk om conversie op je Actie te verhogen. Ook hier kun je varieren in je gesegmenteerde doelgroepen. Donateurs waar je een relatie mee hebt opgebouwd (die een warm hart heeft voor jou organisatie) kun je meer gegevens vragen.
Je kunt daarvoor 2 of 3 verschillende donatieformulieren maken met weinig, iets meer, en 'alle' velden voor naw-gegevens.

Communicatie

Binnen Profiel & Registratie heb je de mogelijkheid om een formulier in te richten met de bijhorende berichten en andere opties. Maak het de donateur zo makkelijk mogelijk:

  • Maak de teksten binnen het registratieformulier specifiek en benoem het doel waarvoor de donateur geeft. Doe dat op verschillende momenten: in de Bevestigingsmail, maar ook op de webpagina die men ziet nadat het betaalformulier is verstuurd (de succespagina).
  • Anoniem doneren (zonder een e-mailadres achter te laten) kan echter niet.

Lees een meer gedetailleerde beschrijvingen over het inrichten van een Online donatieformulier.

Vorige Artikel Keuze-optie voor fondsen in donatieformulier maken
Volgende Artikel Direct Mail Campagne met gepersonaliseerde QR-code voor online donatie (Best practice)
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op