Helpcenter

Gewijzigd e-mailadres controleren en bevestigen

Gewijzigd op

Eén van de leden van jouw vereniging heeft een nieuw e-mailadres. Dit gewaardeerde lid is al gewend om zelf in te loggen op je website en wil dit e-mailadres zelf wijzigen. Dat kan eenvoudig dankzij het profielformulier dat je hiervoor hebt ingericht. Heel fijn. Toch kan een klein foutje bij het invoeren van het nieuwe e-mailadres vervelende gevolgen hebben. Het lukt niet meer om in te loggen op het gebruikersaccount en communicatie over jouw activiteiten komt niet meer aan. E-mailverificatie helpt dit probleem te voorkomen.

Bij het aanmaken of het wijzigen van een profielformulier in CRM > Profiel & registratie vind je drie tabbladen. Op het derde tabblad Berichten en opties kun je e-mailverificatie aan- of uitzetten. Door de e-mailverificatie te activeren zorg je ervoor dat de gebruiker op zowel het nieuwe als oude e-mailadres een melding ontvangen. Het bericht naar het nieuwe e-mailadres bevat een link om het e-mailadres te bevestigen (verifiëren).

Schermafbeelding van de locatie van de instellingen voor e-mailverificatie

Wanneer je profielformulier meerdere e-mailadres-velden bevat, kun je deze functie niet gebruiken. Plaats daarom maar één e-mailadres op het profielformulier.

Wanneer je bij het veld Verificatie aanvinkt dat er verificatie nodig is bij het veranderen van het e-mailadres, verschijnen er enkele extra velden om in te stellen wát er in de e-mail naar het nieuwe e-mailadres moet staan. Standaard krijg je een beknopte suggestie aangereikt voor de tekst van deze e-mail, maar die kun je altijd naar wens aanpassen.

Wat zou deze e-mail aan informatie moeten bevatten?

  • Uitleg waarom iemand deze e-mail krijgt
  • Uitleg wat de persoon moet doen om het e-mailadres te bevestigen
  • Een link die verwijst naar de veldcode ##verification_link##
    (bijvoorbeeld met de linktekst: 'Bevestig je e-mailadres')
  • Een vermelding van de geldigheidsduur van de link (bijvoorbeeld 2 uur)
  • Uitleg wat er gebeurt als er niet op de link geklikt wordt
  • Uitleg wat je moet doen als je de e-mail ten onrechte ontvangt

Tip: Wordt het e-mailadres dat via dit formulier wordt aangepast gebruikt om in te loggen op de website? Dan is het handig om dit ook in de e-mail erbij te vermelden.

Een voorbeeld van de opgemaakte e-mail voor e-mailverificatie

Door op de vlaggetjes te klikken kun je ook de teksten voor anderstalige bezoekers toevoegen en/of aanpassen.

Een e-mailnotificatie naar het oude e-mailadres

Naast dat er op het nieuwe e-mailadres een bericht komt met verzoek om te bevestigen dat het nieuwe adres correct is, sturen we ook een melding naar het oude e-mailadres. Hierin vertel je dat het e-mailadres gewijzigd gaat worden, op voorwaarde dat het nieuwe adres bevestigd wordt. Deze e-mail kun je ook inzetten om te vertellen wat de gebruiker kan doen als het mailtje met verificatieverzoek niet lijkt aan te komen.

In het geval dat de gebruiker de wijziging zelf niet heeft aangevraagd, heeft hij hierdoor ook direct in de gaten dat er iets aan de hand is met zijn account. De melding is daarmee ook direct een extra veiligheidscontrole.

Je kunt de volgende onderdelen opnemen in je tekst:

  • Uitleg wat de persoon moet doen om het e-mailadres te bevestigen
  • Uitleg wat de persoon kan doen als hij geen e-mail ontvangt op het nieuwe e-mailadres
  • Uitleg wat er gebeurt als er niet op de link geklikt wordt
  • Een link naar het profielformulier om het opnieuw te proberen
  • Uitleg wat je moet doen als je de e-mail ontvangt terwijl je geen wijziging hebt aangevraagd (met eventuele contactgegevens)
Een voorbeeld van een e-mail naar het oude e-mailadres

Verificatieperiode wijzigen

Wil je dat de gebruiker langer of korter de tijd heeft om het e-mailadres te bevestigen? Dan kun je onder Verificatieperiode het aantal uren omhoog of omlaag bijgesteld worden. Na de aangegeven tijdsduur vervalt het nieuw doorgegeven e-mailadres automatisch.

Bij een verificatieperiode van bijvoorbeeld 2 uur heeft de gebruiker voldoende tijd om op de link te klikken. Maakte de gebruiker echter een typefout in het nieuwe e-mailadres? Dan kan hij na 2 uur een nieuwe poging doen.

Een voorbeeld van het veld om de verificatieperiode aan te passen.

Wat gebeurt er na het klikken op de verificatielink?

Nadat de gebruiker klikt op de bevestigingslink die hij op het nieuwe e-mailadres ontving, gaat hij naar een pagina op de website waar een melding verschijnt dat het verifiëren van het e-mailadres gelukt is. Onder het kopje 'Actie op de website na verificatie' kun je de tekst hiervoor aanpassen.

Als je de gebruiker na het klikken op de link op een ander formulier (voor verdere communicatievoorkeuren bijvoorbeeld) of aanbod wil wijzen, kun je instellen dat de gebruiker automatisch wordt doorgestuurd naar een andere pagina in je implementatie of naar een externe website.

Tip: Wordt het e-mailadres dat aangepast wordt via dit formulier ook gebruikt om in te loggen op de website? Dan is het handig om dit op de bevestigingspagina erbij te vermelden.

Een voorbeeld van de opgemaakte e-mail voor e-mailverificatie

Wil je nog meer controle?

Naast de e-mailverificatie is het ook altijd mogelijk om zelf een handmatige controle te doen op profielwijzigingen. Daar ontdek je hier meer over.

Stel je deze extra handmatige controlestap ook in? Vermeld dit dan ook in je e-mailberichten en op de bevestigingspagina na het klikken op de link.

Vorige Artikel Adresvalidatie van relaties
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op