Helpcenter

Het relatie-zoekfilter gebruiken

Gewijzigd op

In de Relatiebeheer module kan je relaties zoeken met het zoekfilter.

Eenvoudig zoeken met zoekfilter

 1. Ga naar CRM in hoofdmenu
 2. Zorg dat je in het linkermenu het tabblad Relaties heb geselecteerd.
 3. Klik op het veld van het zoekfilter en typ in wat je zoekt. Als je op het uitroepteken (zie rode pijl in afbeelding hieronder) klikt in de zoekbalk, kun je zien op welke velden je kunt zoeken.
 4. Klik op enter of op het vergrootglas icoontje om te zoeken.

Wil je de velden waarop je kunt zoeken wijzingen? Klik dan onder het uitroepteken in de zoekbalk op 'wijzig' en kies de modus 'Selecteer de velden die gebruikt mogen worden voor snelzoeken'. Selecteer de gewenste velden en kies 'opslaan'.

Geavanceerd zoeken met zoekfilter

 1. Ga naar CRM in hoofdmenu
 2. Zorg dat je in het linkermenu het tabblad Relaties heb geselecteerd. (Zie A in onderstaande afbeelding.)
 3. Klik op Toon zoekfilter in het zoekveld. (Zie B in onderstaande afbeelding.)

In het zoekfilter dat nu opent, kan je verschillende regels aanmaken waarop je wilt zoeken. (Zie onderstaande afbeelding voor het zoekfilter.)

Je kunt kiezen tussen twee opties: Alle en Tenminste één (gevolgd door de zin van de volgende regels is waar). (Zie A in onderstaande afbeelding.)

 • Bij de optie Alle moeten relaties aan alle regels van de zoekopdracht voldoen om in het resultatenoverzicht te komen. Je wilt bijvoorbeeld de relaties hebben die als woonplaats Utrecht hebben én die aangemaakt zijn na 1-1-2013. Een relatie die in Utrecht woont, maar die is aangemaakt in 2012 komt dus niet in je resultatenoverzicht.
 • Bij de optie Tenminste één moeten relaties aan tenminste één van de regels voldoen om in het resultatenoverzicht te komen. In het vorige voorbeeld zijn dit relaties die in Utrecht wonen en/of zijn aangemaakt na 1-1-2013.
 1. Klik op Maak een nieuwe... . (Zie B in onderstaande afbeelding.) Er komt nu een menu tevoorschijn.
 2. Klik op het onderwerp waarover de regel moet gaan. Wil je bijvoorbeeld zoeken op naam klik dan op Naam onder het kopje Standaardvelden.  (Zie C in onderstaande afbeelding.)
 3. Er verschijnt nu een nieuwe regel waar je de details van de regel kunt aanpassen. (Zie D in onderstaande afbeelding.) In ons voorbeeld willen we zoeken op een relatie waarvan de naam begint met 'Jans'.
 4. Klik op Zoek om de zoekopdracht te starten.
 5. Na het zoeken verdwijnt het zoekfilter. Om deze weer tevoorschijn te halen kan je klikken op Filtering actief in de (inmiddels gele) zoekbalk.

Verwijderen van (delen van) het zoekfilter

 • Verwijderen van één regel: klik op het menu-icoontje achter de regel en vervolgens op Verwijder deze regel. (Zie A in onderstaande afbeelding.)
 • Verwijderen van het hele zoekfilter: klik op Wis zoekfilter. (Zie B in onderstaande afbeelding.)

Combineren van 'Alle' en 'Tenminste één'

Er kunnen situaties optreden waarin je de voorwaarden Alle en Tenminste één ('volgende regels zijn waar') wilt combineren. Hieronder staat een voorbeeld van zo'n situatie.

Je wilt alle relaties die:

 • In de omgeving Utrecht wonen;
 • Ouder zijn dan 15 jaar;
 • En tenminste één van de volgende sporten beoefent: korfbal, voetbal, tennis.

In onderstaande afbeelding is te zien hoe het zoekfilter in deze situatie kan worden ingesteld. Het blok met Tenminste één is nu blauw gekleurd waarmee aangegeven wordt dat de regels die daarbinnen staan vallen onder de Tenminste één conditie.

Als je een bepaald zoekfilter vaak gebruikt, kun je dit filter opslaan in een Relatielijst. Hier lees je hoe je een Relatielijst kunt maken. 

Vorige Artikel Connectie tussen relaties maken met Functies
Volgende Artikel Relatiefilter op Donaties (how to)
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op