Helpcenter

Google Maps Platform

Gewijzigd op

Sommige verenigingen willen dat hun leden online vindbaar zijn. Dit kun je o.a. doen met behulp van een Google Maps kaartje. Binnen je Google omgeving kun je zogenaamde API sleutels aanmaken en deze koppelen aan je Procurios Platform, zodat je de functionaliteit van Google en je CRM-data met elkaar kunt combineren.

In dit artikel beschrijven we niet tot in detail de instellingen binnen Google. Wij hebben namelijk geen invloed op wijzigingen die daar plaats vinden en kunnen dit ook niet op de voet volgen. We raden daarom aan om de support-pagina van Google zelf te raadplegen voor de details van de inrichting die daar nodig is.

Zorg voor een project binnen Google Cloud Console

Om API's te kunnen inschakelen dien je in ieder geval een project te hebben. Indien nodig wordt je hier vanzelf op gewezen binnen je Google Cloud Console.

Enable de 2 benodigde API's

Zorg ervoor dat binnen je project minimaal de volgende 2 Google Maps API's ge-enabled zijn bij 'API's & Services':

 • Maps Javascript API
 • Geocoding API

Voeg 2 API sleutels toe

Ga naar je Google Cloud Console omgeving en maak daar 2 API sleutels (keys) aan via 'Keys & Credentials'.

 • Eén sleutel met applicatie-restricties van het type 'websites' (http). Deze sleutel maakt het mogelijk om de kaart (map) te tonen op je site. We noemen deze voor het gemak 'API Key #1'.
  Je hebt hier de mogelijkheid om aan te geven welke websites / domeinnamen gebruik mogen maken van deze api key. Hiermee voorkom je dat een derde partij zonder toestemming hiervoor óók gebruik maakt van deze functionaliteit. Dit kan veroorzaken dat jij mogelijk (meer) moet betalen door een hoger verbruik.
 • Eén sleutel met applicatie-restricties van het type 'web servers' (ip-adressen). Met deze sleutel kan Procurios de coördinaten van adressen (van je relaties) opvragen bij Google. Dit is nodig voor het tonen van de relatie op de kaart. We noemen deze even 'API Key #2'.
  Hier moet je het ip-adres van Procurios opgeven, zodat alleen Procurios toegang krijgt tot deze service en niet een derde partij. Het IP-adres van Procurios is: 213.193.247.0/24

Een API-key is een lange reeks met voornamelijk cijfers en letters en ziet er ongeveer als volgt uit.

 • Ga nu binnen Procurios naar Platform > Google Maps > Manage API keys
 • Hier moeten de twee sleutels worden weergegeven. Je kunt bestaande sleutels updaten of nieuw toevoegen.
 • Let op: Bij de API sleutel voor het opvragen van de cöordinaten van de adressen (API Key #2), moet in het veld 'Domeinen' jouw domeinnaam worden opgegeven.

Richt een kaart in

 • Ga naar Platform > Google Maps > Map Overview
 • Maak een kaart (map) aan en geef deze een duidelijke titel waarvoor je deze kaart wilt gebruiken. Bijvoorbeeld: 'Regio-coördinatoren'.
  Binnen de instellingen kun je verder het 'gedrag' van de kaart bepalen. Dit zijn de functies die Google als opties aanbiedt. 'Speel' hiermee tot je het gewenste resultaat van je kaart ziet.

Publiceer de kaart op je site

 • Ga nu naar CMS en open de site en de pagina waarop je de kaart wilt tonen. (Zonodig maak je hiervoor een nieuwe pagina aan)
 • Maak een nieuw artikel aan op deze pagina. Kies artikeltype 'Relaties op een kaart'.
 • Hier selecteer je de kaart de je hierboven hebt aangemaakt.
 • Wat belangrijk is, is dat je hier, of in de hierboven beschreven kaart-instellingen, een Relatieselectie opgeeft van de relaties die op de kaart getoond moeten worden.
 • Alle andere opties zijn optioneel en slechts bedoeld om het hierboven ingestelde 'kaart-gedrag' te overrulen.

Zoeken op afstand in publieke relatielijsten

Wanneer er coördinaten zijn is het mogelijk om in de publieke relatielijst een filter toe te voegen om relaties binnen een straal van x km van een locatie te vinden.

Wat moet je ervoor doen:

 1. Zorg dat er een Google Maps API key zonder domein beschikbaar is.
 2. Activeer 'Coördinaten verkrijgen voor ieder adres' in 'CRM -> Instellingen -> Adrescoördinaten'. Vul ook direct de opties voor de afstanden in.
 3. Maak het filter aan in'CRM -> Instellingen ->Adrescoördinaten'
 4. Maak in het CRM een relatielijst aan en sla deze op.
 5. Ga naar het CMS en voeg een nieuw artikel 'publieke relatielijst' toe. Configureer je lijst en zet een vinkje bij  'zoeken inschakelen' en 'filter inschakelen'. Bij de laatste kies je de filter waarin je je afstanden hebt gedefinieerd (stap 3).

Mijn google maps kaartje wordt niet geladen, er staat 'For development purposes only'

Deze melding duidt erop dat de instellingen in Google Cloud Console van deze API-key niet goed staan. Dit is niet iets wat zich binnen het Procurios Platform afspeelt. Dit zit in de instellingen van het Google Maps-kaartje.

Klik hier om de instellingen in je Google Cloud Console te bekijken.  Controleer met name ook of de instellingen rondom 'billing' correct staan ingesteld. Mocht je meer willen weten rondom billing dan kan je dit artikel binnen de developers portal van Google er op nalezen.

 

Vorige Artikel HTML-inhoud toevoegen aan een pagina
Volgende Artikel Wat is een iframe-site?
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op