Helpcenter

Factuurreferentie als betalingskenmerk

Gewijzigd op

Dit artikel beschrijft het gebruik van 'Overschrijving met een betalingskenmerk' voor het automatisch verwerken van factuurbetalingen.

Terminologie, waar hebben we het exact over?

Een overschrijving met gestructureerde mededeling of OGM is een begrip uit het Belgische financieel verkeer. In Nederland wordt het een betalingskenmerk genoemd. Een betalingskenmerk werd voornamelijk gebruikt op een acceptgirokaart. In zowel BelgiĆ« als in Nederland gaat het erom dat het mogelijk is om op basis van een combinatie van cijfers een betaling automatisch te verwerken.

Hoe kan ik het inrichten?

Het is mogelijk om een betalingskenmerk (Betaling > Betalingskenmerk) in te richten in de instellingen van een administratie binnen facturatie. Hier kan worden gekozen voor de indeling "Gestructureerde mededeling".

Bij het aanmaken van een factuur (bijvoorbeeld op basis van een factuuropdracht) wordt dan een OGM / betalingskenmerk gegenereerd.

Als je in je PDF-sjabloon de optie "Betalingskenmerk" aanvinkt en/of je emailsjabloon voorziet van de veldcode "Betalingskenmerk", dan wordt deze ook getoond in de communicatie met de debiteur.

Een betalingstransactie waarop het betalingskenmerk is vermeld, wordt automatisch gekoppeld aan de factuur en is daarmee direct verwerkt.

Deze feature is niet automatisch aanwezig op jouw Platform. Wil je deze functionaliteit gebruiken, vraag  aan je consultant om dit te toe te voegen.

Vorige Artikel Creditering van bedragen middels een betaalbestand aanleveren bij de bank
Volgende Artikel Getting started met online betaalmethodes
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op