Helpcenter

Getting started met online betaalmethodes

Gewijzigd op

Betalingen van facturen en het doen van donaties wordt steeds vaker gedaan via een online betaling. Denk aan iDeal, Creditcard, Paypal, etc. Voor deze betaalmethodes sluit je een contract af met een betaalprovider (een bank of bijvoorbeeld Mollie of Buckaroo). De betaalmethodes die deze betaalprovider aanbiedt kun je vervolgens beschikbaar maken in Procurios.

Met dit artikel helpen we je op weg om deze betaalmethodes te beheren.

Betaalmethodes beheren

 • Ga naar Finance
 • Open Instellingen (linksonder, mits je hier de juiste gebruikersrol hebt)
 • Kies dan Betaalmethodes

Je ziet nu een scherm met reeds ingerichte betaalmethodes (die is uiteraard leeg als je hier nog niet eerder gebruik van hebt gemaakt) en de mogelijkheid om een nieuwe betaalmethode toe te voegen. 

Betaalmethode toevoegen

Open de Instellingen voor Betaalmethodes en klik op ‘Betaalmethode toevoegen’.

 • Selecteer allereerst de betaalprovider (dienst/service) waarbij je een abonnement hebt om de betalingen te innen.
 • Kies een interne en een publieke titel voor de betaalmethode. Maak deze herkenbaar voor de gebruiker/je publiek
 • Selecteer de Administratie waar binnenkomende betalingen op geboekt moeten worden
 • Vraag bij je boekhouder om de code van de tussenrekening voor de betalingen vul dit in bij Grootboekrekening
 • Een e-mailadres kun je toevoegen als je een notificatie wilt ontvangen van iedere betaling. Bedenk hierbij dat betalingen nav een factuur of op basis van een betalingskenmerk automatisch gekoppeld worden en er geen handmatige verwerking nodig is.

Configuratie

Onder configuratie moet je een aantal velden invullen die afhankelijk zijn van de betaalprovider waarbij je een abonnement hebt en hierboven bij de eerst stap hebt geselecteerd.
Deze termen variëren van betaalprovider tot betaalprovider. De inhoud zul je moeten opvragen bij de betreffende betaalprovider.

De eerste is altijd en aanwezig en varieert in termen als dienst, methode of iets soortgelijks. Hier selecteer je een van (de) betaalmethode(s) die jouw betaalprovider aanbiedt. (Voor iedere betaalmethode van de betaalprovider moet je een afzonderlijke Betaalmethode in Procurios inrichten.)

Verder kom je termen tegen als

 • Site ID
 • Merchant key
 • (Test) Api Key / sleutel
 • Secret key
 • Versleutelingsmethode
 • Hash-algoritme
 • Codeersleutel

Wat je hier in moet vullen en of deze verplicht zijn verschilt zoals gezegd per betaalprovider. Log in op het account van je betaalprovider en zoek/vraag naar deze informatie. Wij kunnen je bij dit deel niet van dienst zijn. Op de website van desbetreffende betaalprovider staat in hun helpcenter mogelijk ook informatie over hoe je hun dienst koppelt aan een platform zoals Procurios.

Voor enkele betaalproviders hebben we documentatie toegevoegd. Let op. Deze informatie kan verouderd raken, doordat er wijzigingen bij de betaalprovider plaatsvinden waar wij niet van op de hoogte zijn. We bieden in principe geen actieve ondersteuning hierop.

Configuratie testen

Sommige betaalproviders of banken zullen een test-betaling vereisen voordat je de koppeling in 'productie' mag gebruiken. In grote lijn gaat dat als volgt:

Je zet de betaalmethode in Procurios en bij de betaalprovider in een test modus. Vervolgens doe je een test betaling. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een certificaat vanuit Procurios moet uploaden of een api-key moet invoeren. Dit zorgt voor de versleuteling van de data tussen de bank en Procurios.

Hieronder leggen we je uit hoe je een betaalmode in het Procurios platform kunt testen.

Betaalmethode testen in Procurios platform

Ga naar het overzicht met betaalmethodes in Procurios (Finance >  Payments > Instellingen > Betaalmethodes) en klik op het wijzig icoontje. Zet betaalmethode test-modus door het vinkje 'Dit account in testmodus gebruiken' aan te zetten..

Open de gewenste betaalmethode (in dit geval iDEAL v3) binnen Procurios en klik op 'Deze betaalmethode testen'

 • Klik dan op Testen

Zodra de test is geslaagd, kun je de verbinding tot stand brengen in de productie-omgeving of -modus van de betaalprovider of bank.

Zorg dat je de testmodus in Procurios (en eventueel bij de betaalprovider) weer uit zet als je de betaalmethode voor klanten wilt gaan gebruiken.

Wil je weten hoe je online donaties instelt? Lees het artikel ‘Online donatie instellingen’.

Vorige Artikel Factuurreferentie als betalingskenmerk
Volgende Artikel Online betalingen via Payment Service Provider
Hulp nodig van Support of een Consultant? Neem contact op